Biologische yoga kleding

De ontwerpers en fabrikanten van biologische kleding hebben oog voor duurzaamheid, milieu en de arbeiders, de kleding voldoet aan verschillende normen en waarden. Voor duurzaamheid is wel een kanttekening want de stof is waarschijnlijk wel gemaakt van biologisch katoen maar zijn bijvoorbeeld de knopen dat ook? Natuurlijk voldoen de knopen aan de benodigde milieu normen maar deze zijn niet internationaal vastgelegd.

 

Enkele keurmerken

Om te controleren of biologische kleding daadwerkelijk gemaakt is van biologische producten zijn er keurmerken ingesteld. Het Eko-keurmerk staat voor ‘duurzaam textiel’, gemaakt van biologisch katoen. Een kledingstuk met het Eko-keurmerk is minimaal 90% van biologisch katoen gemaakt. 'Global Organic Textile Standard' (GOTS) keurmerk, bij deze producten zijn de gebruikte vezels op biologische wijze geteeld. Het keurmerk is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. De OE 100 Standard. Producten met OE 100 bevatten minimaal 95% biologisch katoen. Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt. Fair Trade is een algemene aanduiding voor producten die op basis van eerlijke handel op de markt worden gebracht. De consumentenorganisatie GoedeWaar.nl zet zich al meer dan 30 jaar in voor duurzaam consumeren. De organisatie onderzoekt de duurzaamheid van consumentenproducten, zodat consumenten een goede keuze kunnen maken in de winkelstraat. Verantwoord koopgedrag is beter voor mens, dier, milieu. Het draagt bij aan duurzame ontwikkeling, eerlijke handel en armoedebestrijding. 

 

Biologisch katoen

Dit katoen is geproduceerd in de biologische landbouw, geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het gangbare katoen, het goedkope katoen, is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Hier hebben we meteen het prijsverschil in kleding, katoen op een biologische manier geteeld is duurder dan het gangbare katoen. Dit prijsverschil en de onwetendheid over gevolgen voor het milieu en arbeiders, voor velen een reden om geen biologische kleding te kopen.Menu